Margo, onze oudste dochter, is een meisje met het Rett syndroom wiens beperkingen invloed hebben op ons hele gezin. Onbewust bepaalt zij onze grenzen. Onbewust is zij het middelpunt van ons gezin. Haar onvoorwaardelijke liefde en afhankelijkheid leert ons hoe waardevol alles is en hoe alles in het leven niet vanzelfsprekend is.

Dinsdag 14 januari 2014…Speelgoed?

Er zijn in al die jaren intensieve zorg heel wat hulpmiddelen hier de revue gepasseerd. Een statafel, loophulpmiddelen, rolstoelen, fietskarren, de tillift, een ligorthese en noem maar op. En elk hulpmiddel bleek interessant voor Margo’s nieuwsgierige, of misschien beter gezegd leergierige, broer en zus. Hoe klein ze ook waren, ze hadden onmiddellijk in de gaten hoe een hulpmiddel werkte en waar de knopjes voor dienden. Met hun kleine vingers frummelden ze net zo lang tot ze het veiligheidsslotje los hadden. Ze hielpen Margo met ‘lopen’, ze leidden haar af in de statafel, ze duwden de rolstoel met gemak.
Maar er zat ook een andere kant aan een hulpmiddel. Op het moment dat een toestel niet gebruikt werd, was het interessant speelgoed. Want met een rolstoel kun je met je vriendjes vadertje en moedertje spelen mét een gehandicapt kindje. Van de rolstoelschommel bouw je zo een gave hut. En met de tillift kun je, met de nodige fantasie, met gemak een besneeuwde berg in de Alpen afdalen. De poten toch net een paar ski’s?



Nu zijn ze elf en dertien. Hun fantasie is er nog altijd. De kussentjes voor Margo’s voeten slingeren rond en veranderen in een mum van tijd tot bokshandschoenen. Ze dagen elkaar uit voor een partijtje ‘kickboksen’. Lange armen en benen schoppen en slaan in de ruimte. Het gaat er vriendschappelijk aan toe en uiteindelijk rollen ze over de grond van het lachen. Margo bekijkt het vanuit haar stoel en heeft net zoveel plezier als haar broer en zus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

We stellen het enorm op prijs als je een reactie achterlaat! Dit kan door bij "Reageer als" te kiezen voor 'Anoniem' (wel graag je naam onder het bericht plaatsen) of voor 'Naam/URL' (schrijf bij 'Naam' je naam en laat bij 'URL' het tekstvak leeg). Bedankt!