Margo, onze oudste dochter, is een meisje met het Rett syndroom wiens beperkingen invloed hebben op ons hele gezin. Onbewust bepaalt zij onze grenzen. Onbewust is zij het middelpunt van ons gezin. Haar onvoorwaardelijke liefde en afhankelijkheid leert ons hoe waardevol alles is en hoe alles in het leven niet vanzelfsprekend is.

Donderdag 26 december 2013 (1)…Kerstmis.

Margo was Kerstavond en eerste Kerstdag thuis, maar vandaag gaat ze naar het woonhuis. We ontbijten samen, met z’n vijven. Ik ga Margo brengen. Terwijl ik Margo de jas aantrek, komt Ruud nog even knuffelen met zijn zus. Ook Yvon komt nog voor een kus. “Kijk eens, Margo.” Ze laat Margo haar kleurplaat zien. “Speciaal voor jou gemaakt!” Margo kijkt er aandachtig naar. Maar dat is nog niet alles. Yvon haalt een knuffelbeertje, uit haar eigen collectie, achter haar rug vandaan. “En deze is ook nog voor jou!” Margo begint te schaterlachen en grijpt met twee handen naar het bruine beertje. Dat is een bijzondere reactie, die ons alle vier opvalt dat er tegelijkertijd ‘ooh’s en aah’s’ klinken. Margo straalt door het lieve gebaar van haar jongere zusje. En Yvon? Die voelt zich vereerd met Margo’s bijzondere reactie. Haar handen kan Margo zelden zo doelgericht.gebruiken als ze nu deed.


1 opmerking:

We stellen het enorm op prijs als je een reactie achterlaat! Dit kan door bij "Reageer als" te kiezen voor 'Anoniem' (wel graag je naam onder het bericht plaatsen) of voor 'Naam/URL' (schrijf bij 'Naam' je naam en laat bij 'URL' het tekstvak leeg). Bedankt!