Margo, onze oudste dochter, is een meisje met het Rett syndroom wiens beperkingen invloed hebben op ons hele gezin. Onbewust bepaalt zij onze grenzen. Onbewust is zij het middelpunt van ons gezin. Haar onvoorwaardelijke liefde en afhankelijkheid leert ons hoe waardevol alles is en hoe alles in het leven niet vanzelfsprekend is.

Zondag 10 juni 2012…Prijs.

In oktober 2009 heeft een amateur-fotografe uit Zutphen diverse foto’s van Margo gemaakt voor een tentoonstelling. Die fototentoonstelling had destijds de titel ‘Bewogen Bewegen’. Hiervoor had de fotografe de opdracht gekregen mensen, die niet uit zichzelf kunnen bewegen en juist door anderen bewogen worden, te fotograferen. Maar omdat bewogen ook vertaald kan worden als geroerd of geëmotioneerd, speelde ook de emotie van de foto een rol. Ze fotografeerde onder andere Margo en Hetty, die toentertijd wekelijks met Margo ging zwemmen, in het water. De fotografe koos één van de foto’s van Margo en Hetty als haar favoriete. Het stromende water, het oogcontact en het mystieke van de foto had volgens haar de juiste dimensie. Wij, en ook Hetty, gaven haar toestemming om de foto’s te gebruiken voor wedstrijden en tentoonstellingen.
Zoals beloofd houdt ze ons op de hoogte als één van de foto’s in de prijzen is gevallen. Vanavond krijgen we een mail van de fotografe. Ze heeft onlangs deelgenomen aan ‘De Martien Coppensprijs’. Dit is dé wedstrijd in Nederland voor documentaire fotografie door amateur-fotografen. Het thema was ‘water’. Zeventig deelnemers stuurden een serie van vijf documentaire foto’s en een korte tekst in. Abstracte foto’s van spiegelingen in het water lijken oké, maar een documentaire reeks over de binnenvaart, het waterpeil in natuurgebieden of de gevolgen van zure regen, zou dichter in de buurt komen. ‘Onze’ fotografe koos voor een serie over zwemmen voor gehandicapten. Een goede keuze. Die serie behaalt de eerste prijs. Ze heeft gewonnen. De Martien Coppensprijs is voor haar. Volgens de professionele, genomineerde jury blijven deze krachtige en gevoelvolle beelden nog lang in het geheugen gegrift. De fotografe is uiteraard apetrots, laat ze ons weten. Wij ook. 

1 opmerking:

  1. Wat gaaf!! Van harte gefeliciteerd ook hè! Heb je niet een linkje of iets? Mogen wij ook meegenieten? Ik denk dat ik nog wel weet om welke foto het gaat. Dat was idd een hele ontroerende en kwetsbare, mooie plaat.
    X

    BeantwoordenVerwijderen

We stellen het enorm op prijs als je een reactie achterlaat! Dit kan door bij "Reageer als" te kiezen voor 'Anoniem' (wel graag je naam onder het bericht plaatsen) of voor 'Naam/URL' (schrijf bij 'Naam' je naam en laat bij 'URL' het tekstvak leeg). Bedankt!