Margo, onze oudste dochter, is een meisje met het Rett syndroom wiens beperkingen invloed hebben op ons hele gezin. Onbewust bepaalt zij onze grenzen. Onbewust is zij het middelpunt van ons gezin. Haar onvoorwaardelijke liefde en afhankelijkheid leert ons hoe waardevol alles is en hoe alles in het leven niet vanzelfsprekend is.

Vrijdag 23 augustus 2013…Ankeractiviteit.

Het was het voorstel van de ergotherapeute, van de stichting die het communicatietraject begeleid, om een ankeractiviteit uit te gaan voeren. Het doel van de ankeractiviteit bestaat er voor het merendeel uit dat Margo begrippen zal leren aan de hand van een bepaald thema. Het is de bedoeling dat iedereen in Margo’s omgeving bewust met dit thema omgaat. Dat kan door dagelijkse activiteiten te laten aansluiten bij het thema, zoals het voorlezen van boekjes. We kozen voor het thema:  ‘Wat zie je in de spiegel’.
Vandaag is de startactiviteit; een heus beauty-gebeuren. Yvon vulde vorig weekend een koffertje met oude nagellak, die zij niet meer mooi vindt. Er kon ook nog wat lipgloss bij en halfgevulde doosjes oogschaduw met kwastjes. Een haarborstel en kleurrijke elastiekjes doe ik in een apart tasje. Margo’s leidster heeft de activiteit op touw gezet. De logopediste zal alles met een camera opnemen voor een filmcompilatie die later in het traject wordt ingezet. Zo is het met allemaal afgesproken..
We hebben vanmiddag een bespreking gehad met de locatiemanager en de zorgconsulente over het financiële kanten van de woonplek. Als we daarvan thuiskomen, lees ik een verslag van de leidster in een mail. Ze had gebeld om ons bij te praten omdat Margo is logeren en pas maandag thuiskomt, maar trof ons niet thuis. Om die reden mailde ze; ‘… Ze genoot er van, maar was zich bewust van de camera. Ze was er wat gespannen onder en hield de camera in de gaten, maar daar bleef het bij. Ze zat ook stilletjes te genieten van de aandacht en alles er om heen. Margo kreeg er wel een beetje sterallures van. Zo begon ze een keer te  gillen omdat het even te lang duurde of omdat ze niet snel genoeg drinken kreeg. Toen ik op haar ”mopperde” dat ze dan wel de vip was vandaag, maar dat zich niet als een diva hoefde te gedragen, kon ze daar zelf ook wel om lachen. Ook het tutten vond ze leuk. Ze koos bewust de kleuren enz. Het was mooi om te zien hoe Margo op een ingetogen manier genoot. Ze had niet haar uitbundige, stralende lach, maar was juist ontspannen en genietend…’ 
Heerlijk om met zo'n bericht het (logeer)weekend in te gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

We stellen het enorm op prijs als je een reactie achterlaat! Dit kan door bij "Reageer als" te kiezen voor 'Anoniem' (wel graag je naam onder het bericht plaatsen) of voor 'Naam/URL' (schrijf bij 'Naam' je naam en laat bij 'URL' het tekstvak leeg). Bedankt!