Margo, onze oudste dochter, is een meisje met het Rett syndroom wiens beperkingen invloed hebben op ons hele gezin. Onbewust bepaalt zij onze grenzen. Onbewust is zij het middelpunt van ons gezin. Haar onvoorwaardelijke liefde en afhankelijkheid leert ons hoe waardevol alles is en hoe alles in het leven niet vanzelfsprekend is.
Maandag 23 januari 2012…Ziek?


Het begon gisteravond net voordat ze naar bed ging. Margo begon met overgeven. Er kwam heel veel uit. Tot twee keer toe. Toch oogde ze niet echt ziek. Ze keek niet echt wit en was niet koortsig, maar ze gaf veel over. Ze sliep rustig tot halverwege de nacht. We hoorden rare geluiden door de babyfoon. En jawel, alweer kwam er alles uit. Ik kon voor de tweede keer haar bed verschonen. Daarna viel ze opnieuw rustig in slaap. Gerard bleef bij haar in bed liggen voor zijn eigen gemoedsrust en om sneller te kunnen reageren. Ik ging terug naar boven. Ik voelde me schuldig. We waren die middag tijdens de receptie het overzicht verloren. We hadden aandacht voor Ruud. Voor wie er voor hem kwam en voor het feestgedruis. Ondertussen kreeg Margo allerlei lekkers toegestopt. Ze genoot van al die aandacht en van al het lekkers. Van de één wat chips, van de ander wat drinken. Met de allerbeste bedoelingen van iedereen. Niemand kon tenslotte weten wat Margo al had gegeten of gedronken. Dat hadden wíj moeten weten. Wij hadden haar grenzen moeten bewaken. Hebben we dat verzuimd? Kreeg ze echt te veel chips? Dronk ze te veel door elkaar? Of is het iets wat er heerst?
Vanmorgen heeft ze nauwelijks eetlust. Dat is de laatste tijd niet ongewoon. Verder is ze vrolijk en alert. We zien geen reden om Margo thuis te houden uit school. Stralend gaat ze dan ook de taxi in. Toch heeft ze op school nauwelijks gegeten, lees ik in het schrift. Vanavond bij Pieter haalt ze de schade in. Ze eet en drinkt goed. Maar net voordat Margo naar bed gaat, geeft ze weer alles over. Dat kan toch niet meer van de (vele) versnaperingen van gisteren zijn?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

We stellen het enorm op prijs als je een reactie achterlaat! Dit kan door bij "Reageer als" te kiezen voor 'Anoniem' (wel graag je naam onder het bericht plaatsen) of voor 'Naam/URL' (schrijf bij 'Naam' je naam en laat bij 'URL' het tekstvak leeg). Bedankt!