Margo, onze oudste dochter, is een meisje met het Rett syndroom wiens beperkingen invloed hebben op ons hele gezin. Onbewust bepaalt zij onze grenzen. Onbewust is zij het middelpunt van ons gezin. Haar onvoorwaardelijke liefde en afhankelijkheid leert ons hoe waardevol alles is en hoe alles in het leven niet vanzelfsprekend is.
Donderdag 22 maart 2012 (2)…Presentatie.

De leraar reikt mij een kruk aan. Ik neem plaats achterin het lokaal. Beide 5-havo leerlingen staan al klaar voor hun klas om de presentatie te houden over hun profielwerkstuk dat gaat over het Rett-syndroom. Ze wisselen elkaar af. De één doet de inleiding en de oorzaak, de ander vertelt over de vier fases van het Rett-syndroom. De belangrijkste kenmerken komen aan de orde en de therapieën worden omschreven. Ik kijk het lokaal rond. De ouders, broers, zussen en andere leerlingen zitten geboeid te luisteren. Slechts tien minuten hebben de leerlingen om een goed beeld te schetsen over het Rett-syndroom. Ze doen het, naar mijn mening, hartstikke goed.
Na afloop hoor ik van de ouders en beide leerlingen zelf dat ze het heel bijzonder hebben gevonden. Ze gingen op in hun werkstuk, waren onder de indruk van Margo, over het leven van een Rett-meisje en hun gezin. Dat hadden we zelf ook al ervaren. Als mensen, en zeker zulke jonge mensen, zo belangstellend zijn, is het geen straf om hen te informeren over het Rett-syndroom.
En daar krijgen we dan ook nog bloemen en een cadeautje voor…


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

We stellen het enorm op prijs als je een reactie achterlaat! Dit kan door bij "Reageer als" te kiezen voor 'Anoniem' (wel graag je naam onder het bericht plaatsen) of voor 'Naam/URL' (schrijf bij 'Naam' je naam en laat bij 'URL' het tekstvak leeg). Bedankt!