Margo, onze oudste dochter, is een meisje met het Rett syndroom wiens beperkingen invloed hebben op ons hele gezin. Onbewust bepaalt zij onze grenzen. Onbewust is zij het middelpunt van ons gezin. Haar onvoorwaardelijke liefde en afhankelijkheid leert ons hoe waardevol alles is en hoe alles in het leven niet vanzelfsprekend is.

Dinsdag 28 oktober 2014…Naar de tandarts.

Het is een lange nacht geweest. Een nacht met veel onrust en nauwelijks slaap. Dat is lang geleden en het hakt er ook meteen weer in. Tegen de ochtend valt Margo in slaap. Ik laat haar wat langer liggen. Dat kan want ze heeft vandaag een vrije dag. We hebben om twaalf uur een afspraak bij de tandarts voor de periodieke controle. Zowel er voor als er na naar Heimdal gaan, vergt een lange reistijd voor Margo dus heeft ze in goed overleg vrij gekregen.
Nadat Anne gezellig is komen koffie drinken, gaan we naar de tandarts. We zijn mooi op tijd. Het is bijna nooit dat het tandartsspreekuur uitloopt en ook nu zijn we klokslag twaalf uur aan de beurt. Margo ligt niet echt ontspannen in de stoel. Ze heeft veel ademstops. Het vraagt net wat meer geduld van de tandarts om Margo tussendoor op adem te laten komen. Verder belemmert het de controle gelukkig niet en is de tandarts tevreden. Het ziet er allemaal goed uit. De verstandskiezen komen bovenin al goed door. In de onderkaak zit aan allebei de kanten een bobbel als teken dat ook daar de verstandskiezen eraan gaan komen. Het geïrriteerde, bloedende tandvlees vraagt wat extra aandacht. “Gewoon poetsen als een soort massage, dat zal haar goed doen”, geeft de tandarts als tip mee. Als Margo een sticker heeft gekozen, doe ik haar de jas weer aan en gaan we naar huis. In de bus is Margo erg onrustig. We zijn nog maar net thuis of Margo krijgt een fikse ademhalingsaanval. Het kost haar erg veel energie en valt in slaap. Een uurtje slaap, na de aanval en de slechte nacht, is ook geen overbodige luxe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

We stellen het enorm op prijs als je een reactie achterlaat! Dit kan door bij "Reageer als" te kiezen voor 'Anoniem' (wel graag je naam onder het bericht plaatsen) of voor 'Naam/URL' (schrijf bij 'Naam' je naam en laat bij 'URL' het tekstvak leeg). Bedankt!